NEDERLANDSE TALENKNOBBEL OVERSCHAT

Vakantievierende Nederlanders denken zich in het Engels, Frans of Duits goed te kunnen redden, maar over het algemeen overschatten ze hun taalgevoel.

Vergeleken bij andere Europeanen denken Nederlanders goed te zijn in bijvoorbeeld Engels en Duits, blijkt uit gegevens van de Europese Unie. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt nu dat de talenknobbel tegenvalt. Hoewel de Nederlander zelf denkt gevorderde of vergevorderde te zijn, komt hij vaak niet verder dan beginner of halfgevorderde.

De onderzoekers Bert van Onna en Carel Jansen testten de taalvaardigheid van 293 werknemers van tien Nederlandse organisaties met buitenlandse betrekkingen. Alle deelnemers hadden twee jaar of langer onderwijs genoten in de taal waarin ze werden getoetst op schrijf-, lees- en luisterniveau.

Een kwart van de onderzochte personen kwam nu echter nauwelijks boven het beginnersniveau uit, terwijl ze zichzelf wel als gevorderden of zelfs vergevorderden beschouwden.

Leidinggevenden schatten zichzelf het hoogst in, terwijl de helft van hen als halfgevorderden of minder uit de bus kwam. Vijftigplussers deden het relatief goed in het onderzoek.

Vaker dan hun collega’s haalden de senioren een score van gevorderde of hoger.

Bron: De Telegraaf 01/08/2006

 

Algemene Voorwaarden | Inschrijving KVK