VOORBEELDEN VAN
'DO'S & DON'TS'


FRANKRIJK

Een aantal veel voorkomende ‘faux pas’ moet u proberen te vermijden, als u in Frankrijk succesvol zaken wilt doen.
Zo is het verstandig dat u het gesprek in het Frans begint, hoe gebrekkig ook. U hebt dan in ieder geval uw goede wil getoond. Fransen zijn nogal chauvinistisch en zeer trots op hun taal en beschouwen het als een belediging als u direct met Engels van wal steekt. Ook al noemt u uw zakenpartner bij de voornaam (wat vrij snel gebeurt), wil dit nog niet zeggen dat u hem dan ook mag tutoyeren. Vervolgens zijn Fransen zeer gehecht aan hiŽrarchische verhoudingen. ‘Haasje-over’ spelen, wordt derhave niet op prijs gesteld. Voor lunches en koffiepauzes dient uitgebreid de tijd worden uitgetrokken. De ‘broodjes kaas' aanpak dient te allen tijde vermeden te worden.
Voor het overige dient u natuurlijk oplettend te blijven en ontvankelijk te zijn voor de lokale 'faits et gestes' om ernstige ‘gaffes’ te ontlopen.


V
ERENIGD KONINKRIJK

Zorg dat u op de afgesproken tijd verschijnt. Dus niet later. Spreek zachtjes in publieke ruimtes. Stel niet te persoonlijke of intieme vragen. Vermijdt zoveel mogelijk lichamelijk contact bij het begroeten. Dus ook niet zoenen, tenzij het een hele goede bekende van u betreft. Geen op-de-rug-klopperij of omhelzingen. Geduldig op je beurt wachten is ook typisch Brits (‘queueing’). Voordringen is ‘not done’. Wanneer zich een ongelukkig incident voordoet, hoe onbenullig ook, wordt verwacht dat u zich er voor verontschuldigt (‘sorry’, ‘excuse me’), ook als u er zelf niets aan kunt doen. De ander zal dit ook doen. Ook doen ‘please’ en ‘thank you’ het heel goed in het VK.


VERENIGDE STATEN

Hoewel Amerikanen -net als Nederlanders- redelijk direct zijn, graag snel tot zaken willen komen en ook gewend zijn eenvoudig te lunchen (hamburger en diet coke), zijn er verder ook wel opmerkelijke verschillen.
HiŽrarchische verhoudingen zijn veel sterker ontwikkeld dan in Nederland. De baas is dat daar echt. Dus niet direct te amicaal omgaan met uw gesprekspartners.
Voorts willen Amerikanen nogal overdrijven over de kwaliteiten van hun product of dienst, veel meer dan Nederlanders dit doen.
Politieke correctheid is ook een belangrijk thema, dat nogal ver is doorgevoerd in de Amerikaanse samenleving. Zo is het onverstandig om onderwerpen als nationale politieke voorkeur, geloofsovertuiging en seksueel getinte onderwerpen aan te roeren op het gevaar af om in ongemakkelijke situaties terecht te komen.
Het is ook een zeer legalistisch georiŽnteerd land, waar er om het minste geringste geprocedeerd wordt (‘sueing’) en makkelijk grote claims worden uitgekeerd.
Aangezien we hier met een groot land te maken hebben, zijn er natuurlijk regionaal weer onderlinge verschillen (East Coast, Midwest, South en West Coast).

 

Algemene Voorwaarden | Inschrijving KVK